Ervaar jij problemen met premature ejaculatie? 1 ding is zeker, je bent niet de enige. Voortijdige ejaculatie is een van de meest voorkomende mannelijke seksuele stoornissen volgens medisch onderzoek. Zeker 39% van de mannelijke bevolking krijgt er vroeg of laat in een bepaalde vorm mee te maken.

Om verduidelijking te geven van premature ejaculatie (PE): Het is een terugkerende of aanhoudende ejaculatie met minimale stimulatie vóór, op of kort na het moment van penetratie of seksuele activiteit. Een bijkomende factor is dat de persoon in kwestie dit als vervelend ervaart.

Waar PE kortweg op neerkomt is dat je te vroeg ejaculeert tijdens seksuele activiteit of penetratie. Hier is overigens geen tijd aan verbonden hoewel de meeste bronnen cijfers gebruiken van 30 seconden tot 4 minuten. PE kan om verschillende redenen voorkomen.

Dit kunnen zowel psychologische of fysieke oorzaken zijn. In deze beschrijving bespreken we hoe voortijdige ejaculaties precies werken en hoe vaak het voor kan komen. Ook belichten we wat de meest effectieve opties zijn om het te behandelen.

Wat is premature ejaculatie precies?

Het is vrij lastig om PE goed onder woorden te brengen, aangezien iedereen andere verwachtingen heeft van seksueel contact en de ervaring ermee. Limieten, gevoelens en tijdsduur verschillen namelijk sterk van persoon tot persoon.

Het gemiddelde voordat een man klaarkomt tijdens seks is ongeveer de duur van vijf tot zes minuten. PE wordt als aandoening gedefinieerd als de persoon in kwestie een ejaculatie ervaart voordat hij het wenselijk acht. Ook dit kan verschillen van persoon tot persoon of koppels.

Een arts zal bij een patiënt vaak pas een diagnose stellen van PE als een of meer van de volgende symptomen voorkomen:

  • Vrijwel onmiddellijk klaarkomen – 30 seconden tot één minuut na penetratie
  • Moeite met het voorkomen van ejaculatie tijdens penetratie of andere seksuele activiteit
  • Gevoelens van teleurstelling, angst of ontevredenheid over seksuele prestaties met als direct gevolg het vermijden ervan

Zo goed als elke man is weleens eerder dan verwacht klaargekomen. Het is een normaal verschijnsel en geen reden tot paniek. Als je dit echter vaker meemaakt dan je lief is, dan kan er sprake zijn van PE. De frequentie is daarom de belangrijkste term die je in de gaten moet houden.

Informatie Over Erectieproblemen

Hoe vaak komt premature ejaculatie voor?

PE is eigenlijk vrij normaal. Gegevens hierover variëren, maar de meeste zelf gerapporteerde onderzoeken geven aan dat ongeveer één derde van de mannen op enig moment in hun leven last heeft hiervan. Dit laten schattingen van de Mayo Clinic op basis van beoordelingen en onderzoekgegevens ook zien.

Paniek is dan ook onnodig. Het is een aandoening waar je je niet voor hoeft te schamen. Het overkomt mannen van elke leeftijd.

Vrouwen hebben er doorgaans ook geen problemen mee. Sterker nog, het blijkt dat mannen zich meer zorgen maken over PE dan hun partners. De meeste vrouwen vinden ook niet dat het iets te maken heeft met hoe tevreden ze zijn met hun relatie.

Wat veroorzaakt PE?

Je zult vast wel eens verhalen voorbij horen komen van bijvoorbeeld erectiestoornissen die niet op waarheid gebaseerd zijn. Zo heb je misschien weleens vernomen dat PE een gevolg is van snel masturberen in de pubertijd of omdat je niet vaak genoeg seks hebt.

De waarheid is echter dat onderzoekers er eigenlijk nog niet helemaal achter zijn wat de oorzaken zijn van PE. Er is namelijk vaak geen duidelijk aanwijsbare oorzaak die een arts aan een patiënt kan aanduiden als primaire factor als je er last van hebt.

Wel zijn onderzoekers van mening dat een aantal verschillende factoren kunnen bijdragen aan PE. Psychisch gezien kan faalangst – zorgen over seksuele prestaties en het plezier van je partner – bijvoorbeeld een rol spelen bij PE. Ook kunnen stress, relatieproblemen of depressie een rol hierbij spelen.

Fysiek gezien geloven specialisten dat prostaatproblemen, problemen met de schildklier en het gebruik van recreatieve drugs een rol kunnen spelen bij het veroorzaken van PE. Maar het kan ook zijn dat de ene man gewoon gevoeliger is dan de ander voor seksueel contact. Dit resulteert in het heftiger uiten van seksuele stimulatie in de vorm van een ejaculatie.

De primaire oorzaak van PE is nog niet wetenschappelijk vastgesteld. Als gevolg hiervan gebruiken de meeste artsen, die gespecialiseerd zijn in de behandeling van PE, verschillende behandelingsopties. Dit kan variëren van fysiotherapie en psychologische technieken tot medicatie. We gaan dit hieronder wat meer in detail bespreken.

Technieken om de ejaculatie uit te stellen

Hoe is premature ejaculatie te behandelen?

Zoals eerder is gezegd, is er nog geen overeenstemming bereikt als het gaat om het vaststellen van de oorzaken van PE. Daarom gebruiken artsen verschillende behandelingen om hun patiënten te kunnen helpen.

Op dit moment zijn de meest voorkomende behandelingen voor PE, ontspannings- en communicatietechnieken. Deze zijn ontworpen om de persoon in kwestie en zijn partner te helpen. En de controle over de seksuele stimulatie – die ervoor zorgt dat je klaarkomt – te verbeteren.

Soms schrijven artsen ook medicijnen voor om het gevoeligheidsniveau van seks te verlagen. Voorbeelden hiervan zijn SSRI’s en niet-SSRI-antidepressiva zoals dapoxetine. Dat is een middel dat zorgt dat de stof serotonine wordt herleid. Dit zorgt ervoor dat een man vertraagd klaarkomt. Daarom wordt het vaker ingezet bij behandeling van PE.

Ook bestaan er verschillende crèmes en gels die ervoor zijn gemaakt om gevoeligheid op lokaal niveau te verminderen. Dit kan tot een vertraagd orgasme leiden.

In andere gevallen is de beste behandeling voor PE simpelweg tijd. De meeste gevalllen van PE lossen zichzelf op als mannen zich comfortabeler gaan voelen met hun partners en daarmee betere psychologische controle krijgen over hun seksuele prestaties. Dit kan ook worden ondersteund met behulp van ontspannings- en afleidingstechnieken.

Premature ejaculatie is vrij normaal en bovendien behandelbaar

PE kan een stressvolle en moeilijke ervaring zijn, vooral als het optreedt zonder dat je het verwacht. Het is echter een veel voorkomende aandoening die gemakkelijk kan worden behandeld, zowel door het gebruik van ontspanningsmethoden of algemeen beschikbare medicijnen.

Ben je bezorgd over je eigen seksuele prestaties? Probeer een van de bovenstaande opties toe te passen of neem contact op met je huisarts. Het is hoe dan ook, meestal geen situatie waar je je erg druk om moet maken.

kamagraKAMAGRA (6)

No products in the cart.