Als je erectieproblemen hebt dan blijf je vaak met een aantal vragen zitten. Om je situatie beter in kaart te brengen en de meeste vragen te beantwoorden hebben we een checklist voor een diagnose van erectieproblemen samengesteld. Het doorlopen van deze checklist kan een stuk meer rust en duidelijk in je situatie geven.

Algemene diagnose van erectieproblemen

1. Heeft u een van de volgende problemen met seks?

 • Laag libido in algemene zin
 • Laag libido ten aanzien van je partner
 • Moeite met het komen in een staat van opwinding
 • Problemen met het behouden van een erectie die afdoende is voor geslachtsgemeenschap
 • Volledig ontbreken van erecties
 • Geen orgasme bereiken zelfs niet in staat van opwinding
 • Buitengewoon snelle orgasmes
 • Orgasmes die ongebruikelijk weinig intensief zijn
 • Wel een orgasme maar niet ejaculeren
 • Wel zin in seks maar vergezeld van een pijnlijk gevoel

Door het beantwoorden van deze vraag zou je concreet moeten kunnen vaststellen of er sprake van een probleem is. Er zijn een aantal mogelijke opties. Als je echter een duidelijke vergelijking met jouw persoonlijke situatie kunt herkennen, dan is het identificeren van het probleem al een stuk dichterbij.

2. Wanneer heb je voor het laats een normale erectie en ejaculatie ervaren?

Dit maakt het makkelijker om te bepalen hoe lang je al met de huidige erectieproblemen kampt. Dit kan mogelijk de oorzaak ervan duidelijker weergeven. Zo kom je weer dichterbij een goede diagnose van erectieproblemen en maak je deze vaak inzichtelijker.

Indien je nog niet zo lang met dit probleem te maken hebt, dan kunnen de erectieproblemen psychologisch van aard zijn. Erectiestoornissen die langer aanhouden en zich langzaam maar geleidelijk ontwikkelen, hebben vaak een fysieke oorzaak. Een voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld een slechte doorbloeding.

3. Kun je wel een erectie krijgen als je masturbeert – en zo ja – is dit een volledige erectie?

Het kan voorkomen dat je wel in staat bent om een goede erectie te krijgen wanneer je jezelf masturbeert of je partner masturbeert. In zulke gevallen betekent dit dat zowel de bloedtoevoer naar de penis als het zenuwstelsel naar de penis toe goed functioneert. Als je alleen problemen hebt met het krijgen van een erectie wanneer je seks wilt hebben, dan is de diagnose van erectieproblemen vaak psychologisch.

4.Heb je ‘s nachts of in de ochtend wel een erectie en is dat verhoudingsgewijs een intense erectie?

Een erectie als je slaapt of in de loop van de nacht is een teken van een gezonde penis. Dat betekent eigenlijk zonder uitzondering dat het probleem niet fysiek is. Een gezonde penis zal elke nacht tussen drie en vijf keer een erectie vertonen.

Je bent je daar – vaak in tegenstelling tot je partner – niet altijd van bewust. Een ochtenderectie, die normaal gesproken voordehandliggend is, wijst er ook op dat je erectieproblemen waarschijnlijk veroorzaakt worden door psychologische oorzaken.

5. Krijg je wel een erectie als je naar pornografisch materiaal kijkt?

Een erectie die wordt veroorzaakt door erotische stimulatie is een goed teken met het oog op de functie van het zenuwstelsel en de bloedtoevoer naar de penis. Het geeft vaak aan dat deze normaal zijn, wat ook in dit geval een psychologische oorzaak van je problematiek suggereert.

6. Krijg je soms wel een erectie, maar op andere momenten helemaal niet?

Erecties die in sommige gevallen geen probleem zijn, maar op andere tijdstippen of momenten wel. Ook dit geeft aan dat het hoogstwaarschijnlijk een mentaal probleem is. Als er namelijk een fysieke oorzaak is dan krijg je doorgaans op geen enkel moment een erectie.

7. Komen de erectiele problemen alleen voor bij een bepaalde partner?

Het is een vrijwel altijd een kwestie van een psychisch probleem richting een bepaald persoon als je alléén problemen hebt met het krijgen van een erectie bij dit specifieke individu. Het kan in dergelijke gevallen het overwegen waard zijn om hulp te zoeken in de vorm van therapie.

Vragen in de relationele sfeer

8. Is je seksuele partner ervan op de hoogte dat je hulp ontvangt voor je problemen?

Het is belangrijk dat je bij het proces waarin je naar een oplossing zoekt voor je erectieproblemen je partner op de hoogte brengt van deze situatie. Goede communicatie hierover kan het proces naar genezing aanzienlijk makkelijker maken. Bespreek dit soort zaken dan ook altijd uitgebreid met je partner.

9. Ondersteunt je partner je in het proces?

Het is altijd een goede situatie als een man ondersteuning van zijn partner krijgt in dergelijke situaties. Een partner die positief meewerkt aan de genezing van erectieproblemen kan voor rust en kalmte zorgen. Krijg je als man daarentegen geen steun van je partner dan kan dit tot boosheid en onbegrip leiden. Dit komt het behandelen van deze klachten doorgaans niet ten goede.

10. Vind jij je partner seksueel aantrekkelijk?

Mannen die hun partner niet of matig seksueel aantrekkelijk vinden, kunnen om deze reden weleens moeite hebben om daadwerkelijk opgewonden te raken. Een situatie die uiteraard van belang is bij het krijgen van erecties. Dit noemen we situationele impotentie. Voor een verdere diagnose van erectieproblemen zoals dit zijn ook de onderstaande zaken zaken van belang.

11. Heeft je erectieproblematiek de volgende situaties veroorzaakt?

 • Koele sfeer thuis
 • Matige of slechte communicatie
 • Regelmatig discussies over seks
 • Vaker ruzie of woordenwisselingen
 • Teruggetrokkenheid of geïsoleerd voelen
 • Minder vertrouwen tussen jou en je partner
 • Minder tijd samen doorbrengen

Erectiestoornissen kunnen de relatie van koppels op meerdere manieren beïnvloeden: ruzie, depressie, vermijding, ontmoediging, wantrouwen of frustratie zijn slechts enkele van de manieren waarop dit zich kan manifesteren.

12. Neem jij of je partner het initiatief tot geslachtsgemeenschap?

Als jij of je partner overwegend veel meer tijd of initiatief steekt in het seksuele relatie dan kan zegt dit wel iets. Het geeft aan dat één van jullie tweeën minder beriedis tijd en moeite in seks of zelfs jullie relatie te steken. Het is absoluut een goed streven om meer balans te vinden in het nemen van initiatief bij seks en tijd te nemen voor jullie relatie. Dit komt iedere relatie ten goede.

13. Vind je het leuk als je partner elke keer klaarkomt als jullie seks hebben?

Veel mannen met erectiestoornissen zijn vaak teleurgesteld in de moeite die ze moeten steken in de seks. Zeker als ze het gevoel hebben dat ze hun partner elke keer dat ze seks hebben een hoogtepunt moeten bezorgen. Een andere situatie die onrealistisch kan zijn is het idee dat intiem gedrag altijd tot penetratie of een orgasme moet leiden. Dergelijke misvattingen kunnen boosheid, teleurstelling en uiteindelijk soms ook erectieproblemen veroorzaken.

Vragen over je medische verleden voor een diagnose van erectieproblemen

14. Heb je ooit te maken gehad met de volgende medische aandoeningen?

 • Hoge bloeddruk
 • Beroerte
 • Hartkwalen
 • Kanker
 • Hartaanval
 • Diabetes
 • Schildklieraandoening
 • Schade aan de testikels
 • Multiple sclerose
 • Neurologische aandoeningen
 • Nierproblemen
 • Parkinson

Elk bovenstaande medische aandoening kan erectiestoornissen veroorzaken. Als je met een van deze aandoeningen te maken hebt gehad, breng je arts of therapeut hier dan altijd van op de hoogte. Dit geldt bovendien ook voor de volgende medische ingrepen:

15. Heeft u een van de volgende chirurgische ingrepen gehad?

 • Verwijdering van de prostaat
 • Verwijdering van de blaas
 • Rectale of colonoperatie
 • Cardiale bypass
 • Hernia operatie
 • Vaatchirurgie aan de benen of andere grote bloedvaten

De bovenstaande ingrepen kunnen impotentie veroorzaken. Dit komt hoofdzakelijk vanwege invloed op de bloedstroom naar de penis. Daarnaast kan er mogelijke schade aan de zenuwen zijn ontstaan.

16. Neem je medicatie in?

Geneesmiddelen als antidepressiva, kalmerende middelen, geneesmiddelen voor maagzuur, hormonen, medicijnen voor de bloeddruk en middelen tegen verkoudheid eventueel ook kunnen een rol spelen bij erectiestoornissen.

17. Zijn de erectieproblemen kort na het innemen van een nieuw medicijn begonnen?

Indien de erectieproblemen zijn aangevangen nadat je bent begonnen met het innemen van bepaalde medicatie, dan kan het zeker zo zijn dat er een verband bestaat tussen deze twee zaken.

18. Heb je ooit een erectie gehad die enkele uren duurde?

Hoewel het onwaarschijnlijk is dat als u ooit een erectie heeft gehad die langer dan vier of zes uur duurde, er mogelijk schade aan uw erectiele weefsel is geweest, en helaas is dit meestal permanent.

19. Rook je, drink je overtollige alcohol, gebruik je illegale drugs of heb je een te hoog cholesterolgehalte?

Elk van deze dingen – het roken van sigaretten, een verhoogd cholesterolgehalte, overmatig alcoholgebruik of gebrek aan lichaamsbeweging – kan een erectiestoornis veroorzaken.

20. Als u hartproblemen heeft gehad of ooit een hartaanval heeft gehad, vreest u dan te sterven tijdens geslachtsgemeenschap (of is uw partner hier bang voor?)

Angst na een hartaanval kan u stoppen met seks hebben en als uw partner maakt zich hier ook zorgen over, ze is misschien bang voor seks omdat ze bang is dat je weer een hartaanval of een beroerte krijgt. Je denkt misschien dat ze gewoon niet geïnteresseerd is: communicatie is de sleutel tot het begrijpen van wat hier gebeurt.

Deze vragen zijn bedoeld om u te een diagnose van erectieproblemen te stellen: vooral, is het psychologisch of fysiek, of beide? Als je de oorzaak van je probleem kent, weet je beter hoe je ermee om moet gaan.

kamagraKAMAGRA (6)

No products in the cart.