Niet iedereen die problemen heeft met zijn libido hoeft medicatie te gebruiken om dit naar een bevredigend niveau te tillen. Er zijn een aantal zaken die zeker de moeite waard zijn om – op zijn minst als test – te proberen, zodat je op een simpele manier je libido kunt verhogen.

Ouder worden is op zichzelf geen gunstige factor als het gaat om libido of potentie. Dat is niet hetzelfde als de stelling dat iedereen die ouder wordt rekening moet houden met een matig of slecht libido. Het is echter wel vaak een kwestie van je leefgewoonten eens onder de loep te nenem en te kijken waar wellicht ruimte is voor verbetering.

Het kan namelijk prima zo zijn dat je gewoontes hebt die totaal geen probleem waren toen je een stuk jonger was, maar in combinatie met ouder worden zorgen voor problemen. Het probleem is dan niet ouder worden, maar de combinatie van beiden. Als je vervolgens de factor waar je invloed op hebt – leefgewoonten – verbeterd, dan zul je zien dat je regelmatig versteld zult staan van de veranderingen.

Het is dan ook nuttig om deze eens op een rijtje te zetten, zodat je wellicht enkele omstandigheden herkent waar je zelf mee te maken hebt. Dat is de enige manier waarop je namelijk aanpassingen kunt maken. Je moet eerst uitzoeken waar je eventueel winst kunt pakken.

Weer een gezond seksleven met Kamagra!

1. Check je testoseronwaarden

Mannen die ouder worden hebben vaak last van afnemende testosteronwaarden. Dit is meestal niks om je zorgen over te maken, dat hoort zo te gaan. In sommige gevallen kunnen je testosteronwaarden echter zover dalen dat het een probleem wordt. Een afnemend libido is een van de meestvoorkomende symptomen die hier het gevolg van zijn.

Om erachter te komen of dit het geval is in je eigen situatie, is een bezoek aan de huisarts de makkelijkste manier om uit te zoeken hoe dit ervoor staat. Het blijft ietwat omslachtig om een definitief oordeel te geven in iedere situatie, maar vaak kan een arts in ieder geval een indicatie ervan ontdekken en je verder onderzoeken.

Het enige dat je meestal hoeft te doen is wat bloed laten afnemen. Vervolgens word je bloed getest op een aantal waarden en indien deze te ver afwijken van wat als normaal wordt geacht, dan kan er aan een oplossing worden gewerkt. Een van die oplossingen is bijvoorbeeld TRT. Dit is het terugbrengen van je testosteronwaarden naar een niveau dat je van nature ongeveer behoort te hebben.

2. Onderhouden van een gezond vetpercentage

Het komt met grote regelmaat voor dat mensen die ouder worden te maken krijgen met overgewicht. Als je een te hoog vetpercentage hebt, dan heeft dat een serieuze impact op je hormoonhuishouding als geheel. Mensen die een te hoog vetpercentage hebben, laten meestal sterk afwijkende bloedwaarden zien op dat gebied.

Dit is te voorkomen of om te keren, door vet te verliezen en ervoor te zorgen dat je een gezond vetpercentage hebt. Je hormoonwaarden zullen zich herstellen en als gevolg daarvaan vaak ook je libido. Daar hoef je – buiten af te vallen – verder niks bijzonders voor te doen.

Mensen onderschatten vaak wanneer ze overgewicht hebben en wat dt doet voor je hormoonhuishouding. Een te hoog vetpercentage wil niet altijd zeggen dat je gigantisch dik bent. Neem indien je twijfelt contact op met je huisarts en vraag advies om erachter te komen of vetverlies in jouw geval een goed idee is.

3. Zorg voor voldoende slaap

Het hebben van voldoende slaap is voor een groot aantal zaken essentieel. Niet alleen kan het een direct effect op je gemoedstoestand hebben – en dus op je libido – ook slaap heeft een serieus effect op je hormoonhuishouding.

Ondanks dat het weleens erop lijkt dat veel slapen een overbodige luxe is – wellicht omdat je het erg druk hebt – is het van belang om dagelijks genoeg slaap te krijgen. Dit kan het verschil betekenen tussen een gezond leven met een prima libido of een leven waarbij dit niet optimaal is.

4. Eet meer visolie

Visolie is een van de meest onderschatte stoffen die je lichaam nodig heeft voor tal van zaken die van belang zijn. Onder andere je cholesterol – die op zijn beurt van invloed is op je testosteronwaarden – is gebaat bij voldoende visolie.

Probeer ervoor te zorgen dat je dagelijks zo’n 2,5-3 gram DHA en EPA binnenkrijgt. Uit onderzoek blijkt dat dit de hoeveelheid is die volstaat voor de meeste mensen om optimaal te te funtioneren. Pas met visolie wel een beetje op, méér is niet per se beter. Ga dus niet onbeperkt visolie eten, maar mik op een goede inname.

5. Beweeg voldoende

Er is niks dat zo’n goede invloed heeft op je gemoedstoestand en je hormoonhuishouding dan voldoende lichaamsbeweging. Regelmatig bewegen is een van de zaken die mensen die een dag ouder worden minder graag doen. Het kost namelijk wel wat moeite.

Het is echter zéér de moeite waard om voldoende te bewegen. Je krijgt meer energie, een betere conditie, een gezonder lichaam, maar ook in veel gevallen een veel beter libido. Dit is uiteraard vebonden aan een aantal andere zaken, maar sporten is vaak een van de makkelijkste manieren om dit te bereiken.

Voldoende bewegen betekend overigens niet dat je opeens als een topsporter moet gaan leven. Gewoon regelmatig bewegen, dat kan ook op een rustige en prettige manier, kan al een wereld van verschil maken. Zeker als je daarvoor relatief weinig beweging hebt gekregen voor een langdurige periode.

6. Verminder stress

Stress is een van de meest onderschatte factoren die van invloed zijn op fysieke symptomen. Het is een fenomeen dat door tal van zaken kan ontstaan, maar het kan desastreuze gevolgen hebben voor je gezondheid.

Om er een voorbeeld uit te lichten is cortisol een van de zaken dat verhoogd kan worden doordat iemand teveel stress heeft. Cortisol noemen we ook weleens het stresshormoon. Dat is uiteraard niet voor niks. Het verhoogd zich aanzienlijk in stressvolle situaties.

Alleen al dit hormoon kan in isolement een serieuze impact hebben op je libido. Dit kan opgelost worden door meer rust te nemen en situaties die stress opleveren in je leven – waar je invloed op hebt – uit te bannen. Dit is vaak geen rocket science, maar gewoon een kwestie van er rekening mee te houden.

7. Verbeter je voeding

Er zijn verschillende kruiden en specerijen die je kunnen helpen bij het verbeteren van je libido. Maak er een gewoonte van om deze aan je voedingspatroon toe te voegen. Dit kunnen zaken zijn die je vanuit verschillende invalshoeken kunnen helpen, namelijk het verbeteren van doorstroming van je aderen, tot het verhogen van je energie of je seksuele verlangens.

Voorbeelden van dergelijke voedingsmiddelen die bewezen directe of indirecte voordelen hebben voor je libido zijn onder andere kaneel, ginseng en knoflook. Dit soort zaken zullen doorgaans op zichzelf een probleem niet opossen, maar wel bijdragen aan een opossing.

8. Eet voldoende vitaminen

Door middel van voeding of supplementen kun je ervoor zorgen dat je voldoende binnenkrijgt van een aantal essentiële vitmines en mineralen. Je kunt onder meer denken aan: vitamine E, zink, vitamine C, arginine, vitamine A, vitamine C, octacosanol, bètacaroteen, vitamine B6, en vitamine B-complex.

Deze voedingsmiddelen hebben een positief efect op het aantal zaadcellen, de beweeglijkheid van het sperma, een versterkende werking op de prostaatklierfunctie, de aanmaak van testosteron en een gezonder zenuwstelsel. Dit kan net dat extra zetje betekenen om weer een gezond en energiek libido te krijgen.

kamagraKAMAGRA (6)

No products in the cart.